Ataköy Towers B Blok no:74, Bakırköy, İstanbul

DentMax Plaza, Balıkesir

Randevu

0 212 570 00 33

Çalışma Saatleri

09:00 - 19:30

Online Gülüş Tasarımı

Sadece 60 Saniyede!

Çocuklar için Ortodontik Tedavi

İleride oluşabilecek olası problemler henüz oluşmadan engellensin! Özgürce gülümseyin çocuklar!

Amacımız

  • Daimi dişlenmenin başlamasıyla birlikte yaklaşık 6-7 yaşından itibaren, yılda 1 kez yapılan düzenli ortodonti uzmanı kontrollerinde çeşitli problemler daha henüz başlangıç aşamasındayken tespit edilebilmektedir. Erken teşhisle birlikte çocuklarımızın; ortodontik aparey veya sabit ortodontik tedaviye hiç gereksinim kalmadan, ya da basit ortodontik müdahalelerle çene yapılarındaki asimetrileri, darlıkları veya çıkamayan dişleri büyük ölçüde düzeltilebilmektedir

Sağlıklı dişler

Hayat boyu kazanan olun!

Ortodonti

Gülümsemenin en doğal yolu!

Işıltılı Gülümsemeler

Göz alıcı gülümsemelere kavuşun!

Çocuğumda hangi tip dişşel problemler varsa en kısa sürede ortodontiste muayene olmam gerekir?

  • Süt dişlerin ortodonti uzmanına danışmadan çekilmesi, veya süt dişlerin çürük nedeniyle vaktinden evvel kaybıyla yerlerinin boş kalması
  • Yutkunurken, konuşurken dilin dişler arasına girmesi, dişlerin karşılıklı kapanmaması
  • Ağız açık uyuma
  • Bademcik operasyonu hikâyesi
  • Aile büyüklerinde alt çenesi önde olan bireylerin varlığı
  • Vücut simetri üzerine kurulmuştur, bu nedenle simetrik daimi diş sürdüğü halde kendisi sürmeyen diş varlığında
  • Parmak emme, dudak emme, 4 yaşını geçmiş olmasına rağmen yalancı emzik kullanımı, yanak ısırma, tırnak yeme gibi istenmeyen alışkanlıkların varlığında
  • Yemek yerken, üst dişlerin önde olması yerine alt dişlerin önde olması söz konusu ise
  • Üst kesici dişlerin aşırı fırlak olması, travma nedeniyle kırık diş hikayesi
  • Aşırı çapraşıklık veya seyrek dişlerin varlığı
  • Çocuk
  • Ortodontisi
  • null

    Çocuk ortodontisi avantajları

    Diş konum düzensizliklerini iyileştirirken, diş fırçalama disiplininin oluşmasına yardımcı olur ve diş çürümelerinin önüne geçer.

  • null

    6-7 yaşlarında ortodontik tedavi

    Ortodonti uzmanıyla tanışma vakti

  • null

    8 - 9 yaşlarında ortodontik tedavi

    Çeneleri ilgilendiren küçük veya büyük çaptaki iskeletsel problemler bu yaşta tespit edilebilir ve aile bu durum hakkında bilgilendirilmiş olur.

  • null

    10 -11 yaşlarında ortodontik tedavi

    Diş tellerim takılıyor!

Çocuk yaşta yapılan ortodontik tedavi neden önemlidir?

  • Ortodontik tedavi, en organik diş tedavi tekniğidir. Mevcut doğal dişlerle mükemmel doğallıkta sağlıklı gülümsemeler elde edilir.
  • İstenmeyen alışkanlıklara bağlı (Parmak emme, dudak emme, 4 yaşını geçmiş olmasına rağmen yalancı emzik kullanımı, yanak ısırma, tırnak yeme) oluşan çeneleri ilgilendiren iskeletsel ve dişsel problemler önlenir ve tedavisi gerçekleştirilir.

Gülümsemenin En Doğal Hali!

Çocuklarda ortodontik tedavi süreci nasıldır?

  • Her bir çocuk kendi içinde özel bir ortodontik tedavi planlaması gerektirir.
  • Ortodontik tedaviye başlamadan önce, ağız hijyeni iyileştirilmelidir
  • Süt veya daimi dişlerde çürükler mevcutsa dolguları yapılmalıdır.
  • İhtiyaca göre hareketli apareyler veya sabit bio-mekaniklerle tedavileri gerçekleştirilir.

Çocuklarınızın hayat boyu, kendi dişleriyle en doğal ve sağlıklı gülümsemeye sahip olmaları isteyen anneler ve babalar !

Çocuk yaşta yapılan ortodontik tedavinin avantajları nelerdir?

  • Erken yapılan müdahale daha ekonomiktir.
  • Kısa sürelidir.
  • Çocukların diş hekimi korkularını yenmelerini sağlar.
  • İskeletsel problemlerin tedavisine yönelik çocukluk çağında yapılan ortodontik – ortopedik tedavi en kalıcı ortodontik tedavidir. Böylece gelecekte eski haline dönüş ihtimali en aza indirgenir.
  • Ağır vakalarda, ileride uygulanacak toplam sabit tedavi süresini ciddi anlamda kısaltır.
  • Çıkamayan, gömük kalmış dişlerin yerleri açılarak doğal yolla çıkmaları sağlanır.
  • Dişsel görünüşü iyileştirerek özgüveni yerinde, sosyal ve katılımcı bireyler olmalarına katkıda bulunur.
  • Diş konum düzensizliklerine bağlı diş kırılmalarını engellerken, düzelen dişlerle birlikte daha verimli diş fırçalamaya olanak tanır ve diş çürümelerinin önüne geçer.

Çocuklarınızın yıllık rutin ortodontik kontrollerini
ihmal etmeyin!
Onların ömür boyu sımsıcak gülümsemelerini
sağlamak artık çok kolay!

6-7 yaşlarında gerçekleştirilen ilk ortodontik muayeneden sonra:

-Süt dişleri, altlarında yer alan daimi dişler için yer rezervi görevi görmektedir. Bu sebeple vaktinden evvel kaybedilen süt dişlerinin varlığında, altındaki daimi dişler olması gereken yerlerini alana kadar kayıp dişlerin boşluğunun korunması gereklidir. Aksi takdirde alttaki daimi diş, doğru yerden çıkmayabilir ya da gömük kalabilir. Bu durumun önüne geçmek için ortodonti uzamanı tarafından planlanabilen sabit yada hareketli yer tutucuların yapılması gereklidir.

-Çeneleri ilgilendiren küçük veya büyük çaptaki iskeletsel problemler bu yaşta tespit edilebilir ve aile bu durum hakkında bilgilendirilmiş olur.

8-9 yaşlarında geçekleştirilen ortodontik muayene sonrasında yukarıda bahsedilenlere ek olarak:

-İskeletsel düzeydeki çene bozuklukluklarının tedavisine başlanabilir. Göreceli olarak alt çenenin ileriliği veya geriliği söz konusu ise, durumun hangi çeneden kaynaklandığının net olarak tespit edilebilmesi için ortodontist tarafından lateralsefalometrik analiz yapılmalı ve çocuk hastanın amaca yönelik tedavisine başlanmalıdır. Böylelikle tedavi oldukça hızlı ve etkili olmakta ve problem kolaylıkla düzeltilebilmektedir. Bu amaç için mento-plate uygulamaları, çenelik(chin-cup), yüz maskesi (face-mask) veya aktivatör uygulamalarıyla çenelerin büyümesi ve gelişiminin yönlendirilmesi yapılmaktadır.

-Eğer çene darlığı söz konusu ise, posterior-anteriorsefalometrik analiz değerlendirmesi yapılarak hangi çenenin ne kadar dar olduğu ortodontist tarafından tespit edildikten sonra vidalı genişletme apareyleriyle çene darlığı kolaylıkla düzeltilebilir.

– Tek veya birkaç dişi ilgilendiren çapraz kapanış var ise, bu durum tespit edildiği anda müdahale edilip hareketli apareylerle düzeltilmesi yapılmalıdır.

-Erken süt dişlerinin kaybına bağlı yer kaybı söz konusu olduğunda, kaybedilen yeri kazanıp, alttaki daimi dişin kolaylıkla doğru yerden çıkmasını sağlamak için ortodontist tarafından yer açıcı hareketli apareyler yapılabilir.

– Alışkanlığa bağlı uzun süre biberon- yalancı emzik kullanımı, parmak emme, yutkunma bozukluklarına bağlı, ön veya yan bölgede açık kapanış söz konusu ise alışkanlık kırıcı aparey dizayn edilip tedaviye başlanmalıdır.

Çocuklar için tel tedavisi

  • null

    İlk Muayene

    6-7 yaşlarına gelindiğinde Ortodontik muayene olunmalıdır.

  • null

    Anamnez

    Hastanın soygeçmişi ve özgeçmişi incelenir.

  • null

    Teşhis

    Ortodontist’in dişleri ve çeneleri ilgilendiren problemleri teşhis ettiği aşamadır.

  • null

    Koruyucu Tedavi

    Sağlıklı bir ağız diş ve çene yapısının korunması için yapılan ortodontik tedavi türüdür.

  • null

    Önleyici tedavi

    Ortodontik bozukluğa sebebiyet verebilecek olası problemlerin engellendiği ortodontik tedavidir.

  • null

    Durdurucu tedavi

    Henüz başlamakta veya başlamış ortodontik problemin daha şiddetlenmeden durdurulması için uygulanan ortodontik tedavidir.

10-11 yaşlarında gerçekleştirilen ortodontik muayene sonrasında ise:

-Sabit ortodontik tedaviye başlanır. Tüm dişlere braketler yapıştırılarak aktif tel tedavisi sürecine geçilir.

Çocuklarda Ortodontik tedavi için sık sorulan sorular (SSS)

Çocuğumu ilk kez kaç yaşında ortodontiste kontrole götürmeliyim?

Çocukların ilk ortodontik muayenesi 6-7 yaşlarında yapılmadır. Böylelikle çocukların dişlerinde ve/veya çene kemiklerinde normalden sapmaların varlığı, sapmanın derecesi değerlendirilmiş olur.

Çocuğumu düzenli olarak ortodonti uzmanına götürmeli miyim?

Evet, yılda 1 kez yapılacak kontrollerle birlikte çocuğunuzun diş ve çene yapısının gelişimini kontrol altında tutarak ilerde oluşabilecek olası sorunları daha başlamadan engellemiş olabilirsiniz.

Çocuklarda ortodontik tedavi süresi ne kadardır?

Çocukların ortodontik problemlerinde her vakanın bağımsız olduğu unutulmamalıdır. Fakat genel tedaviyi uzatan etkenler olarak bireyin yaşının ilerlemesi, problemin iskeletsel olması ve randevulara düzensiz gelinmesi sayılabilirken; erken teşhis, ortodontik problemin bir veya birkaç dişle sınırlı olması, aparey veya braketlerin dikkatli kullanılması, ağız hijyenin iyi olmasıyla tedavi oldukça kısa sürelerde tamamlanabilmektedir. Çocukların ortodontik tedavisi ihtiyaca göre yaklaşık 4-5 ay ile 1-1.5 yıl arasında sürebilmektedir.

Çocukların ortodontik tedavisi ağrılı bir süreç midir?

Hayır, muayeneyle başlayan süreçten tedavi uygulamasına kadar olan süreç tamamen ağrısızdır. Tedaviye başlanıldıktan sonra ağız hijyeni ideal düzeyde tutulursa ilk birkaç günde uyum esnasında ortaya çıkabilen olası dudak-yanak içi küçük yaraların da önüne geçilmiş olur ve tamamen ağrısız bir süreç yaşanabilir. Eğer ortodontik tedaviye başladıktan sonra ağız içerisinde tahrişlere bağlı ufak yaralar oluşuyorsa da bu yaralar iyi bir diş fırçalamayla yaklaşık 1 hafta sonrasında kendiliğinde geçecektir ve bir daha tekrarlamayacaktır. Sizler de bu süreci minimal ağrıyla veya ağrısız atlatmak için ortodonti uzmanınızın verdiği ve braketlerin üzerlerine uygulanan “ortodontik mum”lara başvurabilirsiniz.

Çocukların ortodontik tedavisinde nasıl bir ortodontik tedavi uygulanır?

Çocuk hastalarımız henüz karışık dişlenme döneminde ise ağırlıklı olarak hareketli apareyler (damaklık) tercih edilebilirken, daimi dişlenme döneminde ise sabit braketler uygulanarak tel tedavisi uygulaması yapılmaktadır.

Damaklık veya diş telleri dişleri çürütür mü?

Hayır, ne damaklık tedavisi ne de diş telleriniz kesinlikle dişlerinizi çürütmezler. Pratikte, dişlerin üzerlerine yapıştırılan braketlerin dişle temas eden alanlarının altına dişleri çürüten bakteriler nüfuz edemez ve dişleri çürütemezler. Fakat braketlerin çevresi, eğer diş fırçalamada yetersizlik söz konusu ise bakteri tutulumuna bağlı çürük için risk oluşturabilir. Ortodontistinizin sizlere tarif ettiği şekilde ağız bakımı yapılırsa, hastalarda diş çürükleriyle karşılaşılmaz.

Çocuk ortodontisinde beslenme nasıl olmalı?

Hareketli apareyleri kullanan çocuklar beslenme esnasında bu apareylerini çıkartıp (sonrasında fırçalayıp tekrar takmak şartıyla) herhangi bir kısıtlama olmadan eski beslenme alışkanlıklarına devam edebilirler.

Diş teli bulunan çocuklar ise kola-fanta-gazoz gibi asitli içeceklerden tercihen uzak durmalıdır.  Sert sayılabilecek gıdaları (simit, tost, pizza, lahmacun, dürüm, sandviç, hamburger, et v.b) ısırarak yemek yerine, küçük parçalara bölerek asitsiz içeceklerle yumuşatarak yemeleri; iri çekirdekli gıdaların (erik, zeytin vs.) ise öncesinde çekirdeği çıkartılarak tüketilmesi önerilmektedir.

Ortodontik tedavi, gülümsemenin en doğal yolu !