Ataköy Towers B Blok no:74, Bakırköy, İstanbul

DentMax Plaza, Balıkesir

Randevu

0 212 570 00 33

Çalışma Saatleri

09:00 - 19:30

Online Gülüş Tasarımı

Sadece 60 Saniyede!

Ergenlikte (11-17 yaş) Ortodontik tedavi

Amacımız

  • ortaya çıkan ortodontik düzensizlikleri tam olarak belirlemek ve en kısa sürede düzeltip göz alıcı gülümsemelere kavuşturmak.Çocukluk döneminin sonuna doğru yavaşlamış büyüme ve gelişimin ergenlik atılımıyla birlikte hızlanmasıyla iskeletsel ve dişsel ortodontik bozuklukların kalıcı ve hızlı şekilde düzeltilebilmesi, bu dönemi önemli kılmaktadır.

Sağlıklı dişler

Hayat boyu kazanan olun!

Ortodonti

Gülümsemenin en doğal yolu!

Işıltılı Gülümsemeler

Göz alıcı gülümsemelere kavuşun!

Hangi dişsel ve çenesel problemlerim varsa en kısa sürede ortodontiste muayene olmam gerekir?

  • Dişlerde sizleri huzursuz eden konum bozukluklarının varlığı
  • Bireylerle iletişime geçerken ağzınızı kapatarak konuşma hikâyenizin varlığı
  • Aşırı çapraşıklık veya seyrek dişlerinizin varlığı, dişlerinizin fırlaklığı
  • Dudaklarınızı kapatmakta zorlanma
  • Yutkunurken, konuşurken dilin dişler arasına girmesi, dişlerin karşılıklı kapanmaması, ısırma koparma yapamama
  • Doğuştan diş eksikliği veya diş anatomisinin normalden sapması
  • Bademcik operasyonu hikâyesi
  • Aile büyüklerinde alt çenesi önde olan bireylerin varlığı
  • Normalde üst dişlerin alt dişleri dışarıdan kavraması gereklidir, eğer bu durum ters ise yani üst çenede darlığınızın varlığında
  • Normalde alt çeneniz üst çeneye göre bir miktar geride olmalıdır, bu durumdan sapma mevcut ise (alt çenenin önde olması veya aşırı geride olması)
  • Vücut simetri üzerine kurulmuştur, bu nedenle simetrik daimi diş sürdüğü halde kendisi sürmeyen veya gömük dişinizin varlığında
  • Yemek yerken, üst dişlerin önde olması yerine alt dişlerin önde olması söz konusu ise
  • Ağız açık uyuma
  • Dudak-damak yarığı hikayesi
  • Ergenlik
  • Ortodontisi
  • null

    Çocuk ortodontisi avantajları

    Diş konum düzensizliklerini iyileştirirken, diş fırçalama disiplininin oluşmasına yardımcı olur ve diş çürümelerinin önüne geçer.

  • null

    6-7 yaşlarında ortodontik tedavi

    Ortodonti uzmanıyla tanışma vakti

  • null

    8 - 9 yaşlarında ortodontik tedavi

    Çeneleri ilgilendiren küçük veya büyük çaptaki iskeletsel problemler bu yaşta tespit edilebilir ve aile bu durum hakkında bilgilendirilmiş olur.

  • null

    10 -11 yaşlarında ortodontik tedavi

    Diş tellerim takılıyor!

Ergenlik döneminde ortodontik tedavi uygulaması neden önemlidir?

  • Ergenlik döneminde yapılan tedavide, dişsel problemler tamamen düzeltilebilmekte iken iskeletsel problemlerin de neredeyse tamamına yakını başarıyla düzeltilebilmektedir. Yaş arttıkça iskeletsel düzelme şansı azalmaktadır.
  • Zamanında müdahale ile, ortodontik problemler büyümeden ya da ileride çözülemeyecek bir hal almadan kolaylıkla ve hızlı bir şekilde düzeltilebilmektedir.
  • Gelişen teknoloji ile ve ortodontistinizin klinik tecrübesiyle birlikte vakaların pek çoğunun kısa zamanda tedavi edilebilmesi mümkündür (9-24 ay). Ağır iskeletsel (çeneleri veya yüz asimetrilerini ilgilendiren) ortodontik problemlerde ise bir miktar ekstra sürelere ihtiyaç duyulabilmektedir. Fakat ağır vakaların nispeten uzun sürebilen bu durumlarının ileride olası ortognatik cerrahi girişimleri ortadan kaldırdığı düşünüldüğünde bu bir sorun olmaktan çıkmaktadır.
  • İskeletsel problemlerin tedavisine yönelik ergenlik çağında yapılan ortodontik – ortopedik tedavide hastanın kalan büyüme atılımından faydalanarak çeneleri ve dişleri yönlendirebildiğimiz için yüksek oranda kalıcılık yakalanabilmektedir.

Gülümsemenin En Doğal Hali!

Ergenlik çağında ortodontik tedavi süreci nasıldır?

  • Her bir birey kendi içinde özel bir ortodontik tedavi planlaması gerektirir.
  • Ortodontik tedaviye başlamadan önce, ağız hijyeni iyileştirilmelidir.
  • Daimi dişlerde çürükler mevcutsa bu dişlerin dolguları veya kanal tedavileri tamamlanmalıdır.
  • Öncelikle çeneleri ilgilendiren iskeletsel problemler olabildiğince hızlı şekilde düzeltilip, daha sonrasında tüm dişlere ortodontik braketler yapıştırılarak tel tedavisi işlemine geçilir.

Gençler, gülümsemek sizi çekici kılıyor! Göz alıcı gülümsemelere sahip olun!

Gülümsemeniz sizleri daha çekici, sempatik ve uyumlu yapıyor. Europan Journal of Social Psychology’de yayınlanan bir çalışmaya göre, gülümsemenizin sizi daha çekici yaptığı kanıtlanmıştır.

Ergenlik döneminde yapılan Ortodontik tedavinin avantajları nelerdir?

  • Erken dönemde fark edilmemiş ortodontik bozuklar düzeltilebilmektedir.
  • Dişşel ve çenesel problerin ortodontik tedaviyle düzeltilmesi, doğada bilinen en organik diş tedavi tekniğidir. Mevcut doğal dişlerle mükemmel doğallıkta sağlıklı gülümsemeler elde edilir.
  • Çıkamayan, gömük kalmış dişlerin yerleri açılarak doğal yolla çıkması sağlanır.
  • Hastaların dişsel görünüşünü iyileştirerek özgüveni yerinde, sosyal ve katılımcı bireyler olmalarına katkıda bulunur. Kişinin, söz hakkı aldığında ağzını eliyle gizlemek yerine kendini daha iyi ifade eden, ışıltıyla gülümseyen özgür bir birey olmasına olanak sağlar.
  • Diş konum düzensizliklerine bağlı diş kırılmalarını engellerken, düzelen dişlerle birlikte daha verimli diş fırçalamaya olanak tanır ve dişlerde plak tutulumu zorlaşır. Böylece dişeti problemlerinin, plak, tartar oluşumunun ve diş çürümelerinin önüne geçilir.

Ergenliğin ışıltılı enerjisiyle
diş ve çene yapınızdaki düzensizlikleri
kalıcı olarak
doğal ve estetik mükemmelliğe kavuşturun!

Ergenlik döneminde tel tedavisi

  • null

    İlk Muayene

    6-7 yaşlarına gelindiğinde Ortodontik muayene olunmalıdır.

  • null

    Anamnez

    Hastanın soygeçmişi ve özgeçmişi incelenir.

  • null

    Teşhis

    Ortodontist’in dişleri ve çeneleri ilgilendiren problemleri teşhis ettiği aşamadır.

  • null

    Dişşsel yaklaşımlar

    Sağlıklı bir ağız diş ve çene yapısının korunması için yapılan ortodontik tedavi türüdür.

  • null

    İskeletsel yaklaşımlar

    Ortodontik bozukluğa sebebiyet verebilecek olası problemlerin engellendiği ortodontik tedavidir.

  • null

    Dijital ortodonti

    Henüz başlamakta veya başlamış ortodontik problemin daha şiddetlenmeden durdurulması için uygulanan ortodontik tedavidir.

Gençler için Ortodontik tedavi hakkında sık sorulan sorular (SSS)

Gençlerde ortodontik tedavi süresi ne kadardır?

Ortodontik problemlerde, her vakanın kendine özgü olduğu unutulmamalıdır. Fakat genel tedaviyi uzatan etkenler arasında; bireyin yaşının ilerlemesi, problemin iskeletsel olup olmaması ve randevulara düzensiz gelinmesi sayılabilirken; erken teşhis, ortodontik problemin bir veya birkaç dişle sınırlı olması, aparey veya braketlerin dikkatli kullanılması, ağız hijyenin iyi olması gibi faktörlerle tedavi oldukça kısa sürelerde tamamlanabilmektedir. Ergenlik çağı döneminde ortodontik tedavi süresi ihtiyaca göre yaklaşık 6 ay ile 2-3 yıl arasında değişebilmektedir. Problem yalnızca dişleri ilgilendiriyorsa tedavi 1-1.5 yılda rahatlıkla tamamlanabilmektedir.

Ergenlik çağında ortodonti tedavisi ağrılı bir süreç midir?

Hayır, muayeneyle başlayan süreçten tedavi uygulamasına kadar olan süreç tamamen ağrısızdır. Tedaviye başlanıldıktan sonra ağız hijyeni ideal düzeyde tutulursa ilk birkaç günde uyum esnasında ortaya çıkabilen olası dudak-yanak içi küçük yaraların da önüne geçilmiş olur ve tamamen ağrısız bir süreç yaşanabilir. Eğer ortodontik tedaviye başlanıldıktan sonra ağız içerisinde tahrişlere bağlı ufak yaralar oluşuyorsa da bu yaralar iyi bir diş fırçalamayla yaklaşık 1 hafta sonrasında kendiliğinde geçecektir ve bir daha tekrarlamayacaktır. Sizler de bu süreci minimal ağrıyla veya ağrısız atlatmak için ortodonti uzmanınızın verdiği ve braketlerin üzerlerine uygulanan “ortodontik mumlara” başvurabilirsiniz.

Ergenlik çağında nasıl bir ortodontik tedavi uygulanır?

Ergenlik çağındaki bireyde yalnızca dişsel düzeyde bir problem mevcutsa ortodontik braket ile sabit tedavisi veya şeffaf plaklar ile ortodontik tedavi uygulanabilir. Hastada dişsel problemin yanı sıra iskeletsel bozukluk söz konusu ise öncelikle iskeletsel bozukluğun düzeltilmesine yönelik hareketli fonksiyonel apareylerle tedavi planlaması yapılır ve sonrasında braketlerle ortodontik tedavisi tamamlanır. Eğer hastanın yaşı itibariyle ergenliğin sonlarına yaklaşılıyorsa, bu durumda iskeletsel bozukluk varlığında sabit fonksiyonel aygıtlar veya ortognatik cerrahi seçeneği düşünülebilirken, kamuflaj tedavileri de planlanabilmektedir.

Hareketli apareyler, damaklıklar veya diş telleri dişleri çürütür mü?

Hayır, ne hareketli apareyler ne damaklık tedavisi ne de diş telleriniz, dişlerinizi kesinlikle çürütemezler. Pratikte, dişlerin üzerlerine yapıştırılan braketlerin dişle temas eden alanlarının altına dişleri çürüten bakteriler nüfuz edemez ve dişleri çürütemezler. Fakat braketlerin çevresi, eğer diş fırçalamada yetersizlik söz konusu ise bakteri tutulumuna bağlı çürük için risk oluşturabilir. Ortodontinizin sizlere tarif ettiği şekilde ağız bakımı yapılırsa, çocuk hastalarda diş çürükleriyle karşılaşılmaz.

Gençler için ortodontide beslenme nasıl olmalı?

Bu esnada hareketli fonksiyonel aparey kullanılması planlanıyorsa beslenme esnasında bu apareylerini çıkartılıp (sonrasında ise fırçalanarak tekrar takılmak şartıyla) eski beslenme alışkanlıklarına herhangi bir kısıtlama olmadan devam edebilirler.

Diş teli bulunan gençler ise kola-fanta-gazoz (çoğaltılabilir) gibi asitli içeceklerden tercihen uzak durmalıdır.  Sert sayılabilecek gıdaların (simit, tost, pizza, lahmacun, dürüm, sandviç, hamburger, et v.b) ısırarak yemek yerine, küçük parçalara bölerek asitsiz içeceklerle yumuşatarak yenmesi; iri çekirdekli gıdaların (erik, zeytin vs.) ise çekirdeği çıkartıldıktan sonra tüketilmesi önerilmektedir.

Ergenlik döneminde yapılan ortodontik tedavinin önemi nedir?

Ergenlik döneminde görülen büyüme atılımı sebebiyle iskeletsel problemler kalıcı şekilde büyük ölçüde çözülebilmekte ve ortodontik tedavi oldukça hızlı olabilmektedir. Bu dönemde ortodontik bozukluk tedavi edilmezse, ileride daha büyük çapraşıklıklara, kalıcı yüz asimetrilerine veya kalıcı iskeletsel problemlere neden olmaktadır.

Ergenlik döneminde gelişmeye başlayan 20 yaş dişlerim ne olacak?

Bu dönemin sonralarına doğru çıkmaya başlayan 20 yaş dişleri, doğrudan çekilmek yerine; eğer diş arkında eksik bir diş var ise (erken diş kaybı), onun yerine alınarak başarılı bir ortodontik tedavi sonrasında çekilmekten kurtarılabilir. 20 yaş dişiniz kendi dişiniz! Ortodontik tedaviyle birlikte 20 yaş dişlerinizi çekimden kurtarmak sizin elinizde!

Ortodontik tedavi, gülümsemenin en doğal yolu !